Welkom op mijn blog.Ik zal proberen regelmatig te vertellen waar ik mee bezig ben.

Lees en geniet mee en laat weten wat je ervan vind.zaterdag 3 december 2011

genieten

Even genieten, dat hebben we zeker gedaan! Afgelopen vrijdag hadden we een bijeenkomst van onze art-quiltgroep Oost en dat is altijd een feestje.

Na een hele drukke periode een hele dag alleen maar bezig te zijn met quilten. Wat is dat toch heerlijk.
Liesbeth heeft deze dag ingevuld met haar kennis over Lutrador en transferverf. En ik kan vertellen…. Liesbeth heeft nogal wat ‘kennis’. Een nieuwe wereld ligt weer aan onze voeten.

Als voorbereiding was gevraagd enkele papieren met transferverf klaar te maken. Helaas had ik nog geen transferverf in huis, ik heb veel… maar dit niet. Ik was van plan dit nog aan te schaffen maar door omstandigheden is dat niet gelukt. Maar in zo’n lieve groep is daar natuurlijk wel een oplossing voor. Liesbeth had voldoende extra papieren mee, en lenen van elkaar kan natuurlijk ook. Maar.. direct na het schrijven van dit blog ga ik het bestellen!!! Wat is transferverven leuk om te doen.


En ook hebben we ’s morgens zelf nog een paar extra papieren geverfd. Wat is dat eerst ‘eng’ om te doen. Wat wil ik, wat is leuk. Nou eigenlijk is alles leuk! Maar de geweldige oplossing van Nienke met haar kleurplaten is wel de top. Dan hebben wij maar ‘geklieder’ op het papier. Hoewel… wij hoeven niet binnen de lijntjes te blijven!

Aart heeft de lijnen helemaal los gelaten en heeft zelf de geverfde papieren nog in repen gescheurd. Annemiek (geen blog) heeft weer voor een hele andere uitstraling gekozen.

Tijdens het drogen van de verf heeft Liesbeth nog een uitgebreide uitleg geven over verschillende soorten Lutrador.
Helaas ben ik tijdens deze dag het hele Lutrador verhaal een beetje kwijt geraakt. Omdat transferverf alleen te gebruiken is op polyester stoffen begon mijn hoofd enorm te borrelen! Wat is transferverven ook geweldig om toe te passen op kleding! En daar komt natuurlijk toch weer mijn –basis-als-naai-juf- te voorschijn.

En dan uitproberen… strijken… kijken…genieten en verwondering. Op een stukje polyester stof wordt het papier met verf gelegd. Aan boven en onderzijde bakpapier leggen en strijken maar.


In deze voorbeelden is een polyester bruidsstof gebruikt. De glans van de verf maar ook de glans van de stof geeft een resultaat met heel veel mogelijkheden.

Maar wat te denken van deze afdruk op goudkleurige gordijnstof!


Maar nog steeds gingen mijn gedachten enorm te keer om de techniek in kleding te kunnen gebruiken. We lopen natuurlijk niet elke dag in bruidsstoffen of oude gordijnen.

En wat is nu syntetischer dan….. fleece! Even rommelen in mijn stofresten, helaas had ik geen groter stukje meer liggen maar dit is natuurlijk een geweldige uitdaging!!!


Op het rest stukje fleece heb ik een stukje kant gelegd. Het is op de foto niet zo goed te zien maar behalve de afdruk van de verf is ook een reliëfpatroon ontstaan. Dat is natuurlijk wel te verklaren. Fleece is een stof die niet zo geschikt is om te strijken. En om de afdruk goed te krijgen is het van belang goed en stevig te strijken. Wat een geluk dat er papier en bakpapier op moet liggen, anders was de fleece helemaal vervormd. Nu is er een afdruk van het kant in de fleece ontstaan.   

Wat een heerlijkheid! Wat een mogelijkheden, maar…. ik heb nog steeds geen verf. Dat deze techniek een vervolg gaat krijgen is zeker.

Geniet van het weekend
Janneke

5 opmerkingen:

Liesbeth Wessels zei

Leuk verhaal van onze gezellige dag, en wat een prachtige resultaten, groeten van liesbeth

Aart zei

Zet je je foto's ook op het forum, deze had ik nu weer niet, je kan ook niet alles. Leuk dat dit bij jou zoveel deuren opent. Als je nog meer wilt verven kom dan langs, mijn flesjes zijn nog niet leeg.
http://quiltaart.blogspot.com

christina zei

Dat is zo heerlijk aan zo'n groep he. Samen weet je heel veel. En juist het delen van al die kennis brengt jullie samen verder.

Hannie de Beer zei

Een echt geweldige techniek met veel mogelijkheden! Met een groep krijg je ook meer idëeen en mogelijkheden. Ik paste het al vaak toe o.a.op evolon, een suedeachtig synthetisch materiaal.Maar jou idee op fleece ga ik zeker ook eens proberen!

Suus zei

Wat zijn je proefjes mooi geworden,ik zie ze op je blog duidelijker als op onze yahoo site. En eh kerstballen breien is erg leuk maar wel weer een verslaving erbij. Groetjes Suze